Svensk i Finland -projekti

Svensk i Finland (Ruotsalainen Suomessa) on projekti, jonka keskiössä ovat ruotsalaiset, jotka ovat muuttaneet Suomeen opiskelemaan korkeakouluun, jossa opinnot on mahdollista suorittaa ruotsin kielellä. Opiskelijat vierailevat lukioissa Ruotsissa, kertomassa Suomen kaksikielisyydestä, maiden yhteisestä historiasta ja siitä, miksi he päätyivät opiskelemaan Suomeen.

Vierailu kehittää tietoa Suomen kieliolosuhteista

On helppoa samaistua kielellisiin ja historiallisiin yhtenäisyyksiin, kun kuuntelee kielilähettiläiden henkilökohtaisia tarinoita. Vierailumme ovat linjassa ruotsin kouluviranomaisen, Skolverketin opetussuunnitelman kanssa, jossa painotetaan myös muiden Pohjoismaiden kieliolosuhteiden parempaa ymmärrystä. Huomioithan, että kyseiset vierailut toteutetaan ruotsin kielellä, Ruotsissa.

On helppoa samaistua kielellisiin ja historiallisiin yhtenäisyyksiin, kun kuuntelee kielilähettiläiden henkilökohtaisia tarinoita. Vierailumme ovat linjassa ruotsin kouluviranomaisen, Skolverketin opetussuunnitelman kanssa, jossa painotetaan myös muiden Pohjoismaiden kieliolosuhteiden parempaa ymmärrystä. Haluatko tilata vierailun koulullesi tai lisätietoja projektista, ota yhteyttä projektikoordinaattori x (). Huomioithan, että kyseiset vierailut toteutetaan ruotsin kielellä, Ruotsissa.

Palaute

Palaute on ollut erittäin positiivista, niin oppilaiden kuin opettajien keskuudessa ja usimmat opettajat haluavat tilata kielilähettiläsvierailun uudestaan.

Tarinani

Nimeni on Heidi Laakso, ja koordinoin projektia Svensk i Finland.
Tulen täysin suomenkielisestä perheestä, mutta opin ruotsia jo päiväkodissa. Siitä lähtien kielet ovat vieneet minua monen jännittävän seikkailun äärelle – aina ulkomailla opiskelusta taideprojekteihin eri kielillä. 
Olen opiskellut sekä Suomessa että Ruotsissa, ja opiskelijaelämä molemmissa maissa on minulle tuttua. On erityistä opiskella naapurimaassa: on paljon asioita jotka vaikuttavat tutuilta mutta ovat silti vähän erilaisia. Eikä koskaan ole kaukana kotoa. Jos tahdot lisätietoja projektista, ota minuun yhteyttä: tai soita 
+358 41 311 8906.

Bild på Heidi Laakso

Ruotsin ja Suomen yhteinen historia

Finska och svenska är de två officiella språken i Finland

Kieliolosuhteet Suomessa

Suomi ja ruotsi ovat molemmat Suomen virallisia kieliä, ne ovat siis lain edessä tasavertaisia keskenään. Paljon palveluita on saatavilla molemmilla kielillä ja asiointi eri viranomaisten kanssa on mahdollista niin suomeksi kuin ruotsiksi. Enemmistökieli on suomi, mutta noin viisi prosenttia väestöstä puhuu ruotsia äidinkielenään ja huomattavasti suurempi osa ymmärtää ruotsia. Meidän verkostossa on yli 100 suomenkielistä kielilähettilästä, jotka ovat oppineet puhumaan ruotsia ja käyttävät kieltä päivittäin – Suomessa.

Svenskfinland

1200-luvulta aina vuoteen 1809 asti, Suomi oli osa Ruotsia ja joillakin alueilla ruotsi on yhä alueen dominoiva kieli. Näitä alueita kutsutaan yhteisnimityksellä svenskfinland ja sijoittuu rannikolle sekä Ahvenanmaalle. Svenskfinland on siis maantieteellinen alue ja vaikka monelle äidinkieli on ruotsi, eivät he ole ruotsalaisia vaan suomenruotsalaisia, eli suomalaisia, joiden äidinkieli on ruotsi. Virallinen kielistatus merkitsee sitä, että opintoja tarjotaan molemmilla kielillä kaikilla tasoilla, esikoulusta korkeakoulutasolle asti.

Svenskfinland ja Ahvenanmaa merkattu kartalla

Korkeakouluopinnot ruotsiksi

Suomessa on korkeasti arvostettu opiskelujärjestelmä ja ruotsinkielellä voi opiskella kahdeksassa korkeakoulussa. Korkeakouluilla on laaja valikoima erilaisia koulutusohjelmia. On yksinkertaista hakea opiskelemaan ruotsalaisella lukiotodistuksella ja joissakin tapauksissa on myös mahdollista hakea Ruotsissa suoritettavalla högskoleprovet-kokeen avulla. Jos olet oikeutettu opintotukeen Ruotsissa, opintoihin on mahdollista hakea tukea CSN rahoitteisesti ja opinnot ovat maksuttomia EU kansalaisille. Alla ovat kaikki korkeakoulut jotka ovat mukana Svensk i Finland -projektissa ja tarjoavat koulutusta ruotsinkielellä Suomessa.

Kiinnostuitko? Tilaa kielilähettiläs!

Kuva Heidi Laaksosta

Heidi Laakso
+358 41 311 8906

Svenska kulturfondenilta saatu tuki mahdollistaa tämän projektin.