Svensk i Finland -projekti

Svensk i Finland (Ruotsalainen Suomessa) on projekti, jonka keskiössä ovat ruotsalaiset, jotka ovat muuttaneet Suomeen opiskelemaan korkeakouluun, jossa opinnot on mahdollista suorittaa ruotsin kielellä. Opiskelijat vierailevat lukioissa Ruotsissa, kertomassa Suomen kaksikielisyydestä, maiden yhteisestä historiasta ja siitä, miksi he päätyivät opiskelemaan Suomeen.

Vierailu kehittää tietoa Suomen kieliolosuhteista

On helppoa samaistua kielellisiin ja historiallisiin yhtenäisyyksiin, kun kuuntelee kielilähettiläiden henkilökohtaisia tarinoita. Vierailumme ovat linjassa ruotsin kouluviranomaisen, Skolverketin opetussuunnitelman kanssa, jossa painotetaan myös muiden Pohjoismaiden kieliolosuhteiden parempaa ymmärrystä. Haluatko tilata vierailun koulullesi tai lisätietoja projektista, ota yhteyttä projektikoordinaattori Annika Jokela (). Huomioithan, että kyseiset vierailut toteutetaan ruotsin kielellä, Ruotsissa.

Palaute

Vuonna 2021 teimme 30 pilottievierailua. Palaute oli erittäin postiviista, niin opettajilta kuin oppilailtakin.

Tarinani

Nimeni on Annika Jokela, ja koordinoin projektia Svensk i Finland.
Olen syntynyt ja kasvanut Ruotsissa ja muutin Suomeen kesällä 2012. Viihdyn kuin kala vedessä ja suhtaudun intohimoisesti kielten opiskeluun ja uusiin ympäristöihin. Itse olen pääasiassa opiskellut Ruotsissa, mutta ollut myös vaihdossa Espanjassa ja Englannissa, joten tiedän minkälaista on opiskella ulkomailla.

Suomi tuntuu minusta samanaikaisesti kaukaiselta ja läheiseltä. Kaikki tuntuu hieman erilaiselta ja kuitenkin tutulta ja todennäköisesti se on syy sille, että viihdyn niin hyvin. Tahdotko lisätietoja projektista, ota mielellään yhteyttä: tai soita +358 (0) 440 13 13 20.

 

Svensk i Finland koordinator Annika Jokela

Ruotsin ja Suomen yhteinen historia

Finska och svenska är de två officiella språken i Finland

Kieliolosuhteet Suomessa

Suomi ja ruotsi ovat molemmat Suomen virallisia kieliä, ne ovat siis lain edessä tasavertaisia keskenään. Paljon palveluita on saatavilla molemmilla kielillä ja asiointi eri viranomaisten kanssa on mahdollista niin suomeksi kuin ruotsiksi. Enemmistökieli on suomi, mutta noin viisi prosenttia väestöstä puhuu ruotsia äidinkielenään ja huomattavasti suurempi osa ymmärtää ruotsia. Meidän verkostossa on yli 100 suomenkielistä kielilähettilästä, jotka ovat oppineet puhumaan ruotsia ja käyttävät kieltä päivittäin – Suomessa.

Svenskfinland

1200-luvulta aina vuoteen 1809 asti, Suomi oli osa Ruotsia ja joillakin alueilla ruotsi on yhä alueen dominoiva kieli. Näitä alueita kutsutaan yhteisnimityksellä svenskfinland ja sijoittuu rannikolle sekä Ahvenanmaalle. Svenskfinland on siis maantieteellinen alue ja vaikka monelle äidinkieli on ruotsi, eivät he ole ruotsalaisia vaan suomenruotsalaisia, eli suomalaisia, joiden äidinkieli on ruotsi. Virallinen kielistatus merkitsee sitä, että opintoja tarjotaan molemmilla kielillä kaikilla tasoilla, esikoulusta korkeakoulutasolle asti.

Svenskfinland ja Ahvenanmaa merkattu kartalla

Korkeakouluopinnot ruotsiksi

Suomessa on korkeasti arvostettu opiskelujärjestelmä ja ruotsinkielellä voi opiskella kahdeksassa korkeakoulussa. Korkeakouluilla on laaja valikoima erilaisia koulutusohjelmia. On yksinkertaista hakea opiskelemaan ruotsalaisella lukiotodistuksella ja joissakin tapauksissa on myös mahdollista hakea Ruotsissa suoritettavalla högskoleprovet-kokeen avulla. Jos olet oikeutettu opintotukeen Ruotsissa, opintoihin on mahdollista hakea tukea CSN rahoitteisesti ja opinnot ovat maksuttomia EU kansalaisille. Alla ovat kaikki korkeakoulut jotka tarjoavat koulutusta ruotsinkielellä Suomessa.

Kiinnostuitko? Tilaa kielilähettiläs!

Annika Jokela, ansvarig för projektet Svensk i Finland.

Annika Jokela
+358 440 131 320

Svenska kulturfondenilta saatu tuki on mahdollistanut tämän projektin.