Mentorit auttavat opiskelijoita syksyllä – Hae mukaan kielimentorointiin

Kielilähettiläät kutsuvat opiskelijoita osallistumaan ruotsin kielen kielimentorointiin! Kielimentoroinnissa kielilähettiläät innostavat ruotsin kieleen ja auttavat opiskelijoita löytämään mahdollisuuksia, joissa erityisesti ruotsin kielen osaaminen on avainasemassa. 

Täytäthän alla olevan hakemuksen huolella. Hakuaika on 4.–15.10.2021. Mentorointiin valitaan yhteensä n. 40 opiskelijaa. Valintakriteereitä ovat motivaatio osallistua mentorointiin ja halu käyttää ruotsia. Huomioimme myös hakijoiden vuosikurssin, ruotsin oppimäärän ja asuinpaikan.

Mentoroinnissa opiskelijat työskentelevät 3–4 hengen ryhmissä mentorin kanssa. Mentorointitapaamisia on yhteensä kolme, ja ne pidetään 1.11.–10.12.2021 välillä. Yksi tapaaminen kestää noin tunnin. Tapaamiset järjestetään etänä ja mentori ja mentoroitavat sopivat tarkat ajankohdat yhdessä. Tapaamisissa opiskelijaa kannustetaan käyttämään niin paljon ruotsia kuin mahdollista. Mukaan pääsee jo peruskielitaidolla! 

Kielimentorit ovat aktiivisia kielilähettiläitä ja nämä ovat vierailleet kouluissa ympäri Suomea. Jokainen kielimentori on oppinut ruotsin ja pystyy konkreettisella tavalla osoittamaan, minkälaisia mahdollisuuksia ruotsin kieli voi avata. 10 kielimentoria osallistuu syksyn kokeiluun.

Mentorointikertojen teemat:

  1. Kielenoppimistarinani ja esittely / Min språkhistoria och introduktion
  2. Ruotsin kieli arjessani ja kielenopiskelutaitoni / Språk utanför skolan och språkinlärning
  3. Tavoitteeni ruotsin kielelle ja kielitaidon avaamat mahdollisuudet / Mål och möjligheter

Nämä kielilähettiläät osallistuvat kielimentorointikokeiluun:

Lasse Lund
Jenna Pystynen
Ville-Pekka Niskanen
Miska Siilin
Ilona Karppinen
Juho Rasa
Helinä Kumpulainen
Isaac Jyväsjärvi
Tuija Löfgren
Tiina Heino

Marraskuussa käynnistyvä kielimentorointi on kokeilu, jota kehitämme kokemuksien ja palautteen perusteella. Mentorointi on suunniteltu yhdessä Opetushallituksen asiantuntijoiden kanssa, ja siinä hyödynnetään mm. Opetushallituksen kieliprofiilimateriaalia (www.kieliprofiili.com). Mentorointi on tarkoitettu kaikille opiskelijoille. 

Opiskelijat saavat mentoroinnista osallistumistodistuksen. Todistusta voidaan käyttää esimerkiksi kesätöitä hakiessa.

Jos mieltäsi jäi askarruttamaan jokin yksityiskohta mentoroinnissa, ole yhteydessä Kielilähettiläiden projektijohtaja Jaan Siitoseen. Löydät hänen yhteystietonsa täältä.

Hakulomake

Vuodesta 2019 alkaen kielilähettiläät ovat vierailleet ruotsin tunneilla tavoitteenaan herättää oppilaiden sisäinen motivaatio oppia ruotsia. Oman tarinansa avulla lähettiläät tuovat esille kielen tuomat hyödyt ja mahdollisuudet. Vierailuja on toteutettu lähes tuhat.