Vad innebär ett besök?

Ett besök innebär att en student i vårt nätverk besöker en lektion på gymnasiet eller folkhögskola (ca 45 min) och delar med sig av sina personliga erfarenheter av det svenska i Finland. Varför talas det svenska i Finland? Varför säger man att man ska paja katten? Varför beställs det så mycket semlor? 

Det är önskvärt att studenten som reser från Finland till Sverige besöker fler lektioner under samma dag eller samma vecka. Det går utmärkt att besöka flera lektioner på samma skola.

Fokus ligger på den personliga berättelsen till hur det kommer sig att personen kom på tanken att studera i Finland samt hur de upplevt det svenska i Finland under studietiden. Information ges även om de högskolor som medverkar i projektet och vilka orter de är verksamma vid samt möjligheterna att studera helt- eller delvis på svenska i Finland.

Feedback

Sveriges och Finlands gemensamma historia

Finska och svenska är de två officiella språken i Finland

Språkförhållanden i Finland

Finska och svenska är de två officiella språken i Finland, vilket innebär att språken är likvärdiga. Mycket av servicen finns tillgänglig på båda språken och ärenden med olika myndigheter kan uträttas på såväl svenska som finska. Majoritetsspråket är finska, men ca fem procent av befolkningen har svenska som modersmål och betydligt fler talar eller förstår svenska. I vårt nätverk har vi över 100 finsktalande ambassadörer som har lärt sig svenska och använder sig av svenska dagligen – i Finland!

Svenskfinland

Från 1200-talet fram till 1809 var Finland en del av det svenska riket och på vissa orter är svenskan fortfarande det dominerande språket. Dessa orter kallas tillsammans för svenskfinland och är belägna längs kusten och på Åland. Svenskfinland är alltså ett geografiskt område och trots att modersmålet för många är svenska, är de inte svenskar, utan finlandssvenskar dvs. finländare med svenska som modersmål. Det officiella språket innebär att utbildning finns på alla nivåer på båda språken, från förskolenivå ända upp till högskolenivå.

Svenskfinland och Åland utmarkerade på en grafisk karta

Högskoleutbildning på svenska

Finland har ett högt rankat utbildningssystem och det går även att studera på svenska vid åtta högskolor. Högskolorna har ett brett utbud av utbildningar inom alla tänkbara ämnesområden. Det är enkelt att söka in på utbildningarna med ett svenskt gymnasiebetyg och i vissa fall är det även möjligt att söka in med högskoleprovet. Studier berättigar till stöd från CSN och är kostnadsfria för EU medborgare. Nedan finns de högskolor som samarbetar i projektet ”Svensk i Finland” och som erbjuder utbildning på svenska i Finland.

Vill du ha ett kostnadsfritt besök till din lektion?​

Blev du intresserad? Hör av dig till oss!

Annika Jokela
Projektledare
+358 440 13 13 20

Projektet finansieras av Svenska kulturfonden.

Studera på svenska i Finland!

Visste du att många högskolor i Finland erbjuder studier på svenska? Juridik, ekonomi, samhällsvetenskaper, teknik och konst är endast några exempel på studieprogram som erbjuds på svenska i Finlands högskolor. Dessutom är du berättigad till många förmåner och har möjlighet att delta i student- och kulturevenemang, och leva din vardag på svenska i Finland.

Högskoleutbildning på svenska

Finland har ett högt rankat utbildningssystem och det går att studera på svenska vid åtta olika högskolor. Högskolorna har ett brett utbud av utbildningar inom alla tänkbara ämnesområden. Det är enkelt att söka in på utbildningarna med ett svenskt gymnasiebetyg och i vissa fall är det även möjligt att söka in med högskoleprovet. Studierna berättigar till stöd från CSN och är kostnadsfria för EU-medborgare.

Studielivet i Finland

I Finland finns det ett stort utbud av förmånliga studentbostäder och du kan äta billiga studentluncher som kostar kring 30 kronor. Dessutom får du rabatterat pris på inträdesbiljetter och kollektivtrafiken. Föreningar och nationer vid högskolorna organiserar många roliga evenemang och mycket verksamhet på svenska, så du hittar säkert roliga aktiviteter att delta i! Att studera i grannlandet är speciellt: det finns mycket som känns bekant, men ändå lite annorlunda. Och du är aldrig för långt borta hemifrån!

 

 

Finska och svenska är de två officiella språken i Finland

Språkförhållandena i Finland

Finska och svenska är de två officiella språken i Finland, vilket innebär att språken är likvärdiga. Mycket av servicen finns tillgänglig på båda språken och ärenden vid olika myndigheter kan uträttas på såväl svenska som finska. Majoritetsspråket är finska, men ca fem procent av befolkningen har svenska som modersmål och betydligt fler talar eller förstår svenska.

Svenskfinland

Från 1200-talet fram till 1809 var Finland en del av det svenska riket och på vissa orter är svenskan fortfarande det dominerande språket. Dessa orter kallas tillsammans för Svenskfinland och är belägna längs kusten och på Åland. Svenskfinland är alltså ett geografiskt område och trots att modersmålet för många är svenska, är de inte svenskar, utan finlandssvenskar dvs. finländare med svenska som modersmål. Det officiella språket innebär att utbildning finns på alla nivåer på båda språken, från förskolenivå ända upp till högskolenivå.

Information och ansökningstiderna till de olika studieprogrammen hittar du på studieinfo.fi

Svenskfinland och Åland utmarkerade på en grafisk karta

Finland väntar på dig,
vad väntar du på?

Vill du veta mer om Finland?

Svensk i Finland är ett projekt som fokuserar på svenskar som flyttat till Finland, världens lyckligaste land, för att studera vid en av högskolorna som erbjuder utbildning på svenska. Studenterna gör studiebesök till gymnasieskolor i Sverige för att på ett personligt sätt dela med sig av språkförhållandena i Finland. De lyfter fram ländernas gemensamma historia och berättar om hur det kommer sig att de valde att studera i Finland.

Har du några frågor är du alltid varmt välkommen att kontakta Annika Jokela:

Vill du ha ett kostnadsfritt besök till din lektion?​

Projektet finansieras av Svenska kulturfonden