Bli ambassadör

Bild: Jessica Lillbåsk

Har du en unik berättelse om hur du har lärt dig det andra inhemska språket? Vill du berätta din egen berättelse till elever och studerande? Som språkambassadör har du möjlighet att inspirera andra och berätta om nyttan och glädjen som medförs av att kunna det andra inhemska språket. Det är roligt att göra besök och alla våra språkambassadörer har velat göra flera besök efter deras första besök.

Vad förbinder jag mig till?

Som språkambassadör får du själv bestämma hur många besök du gör och när du gör dem. Vi kräver alltså inte att du utför en viss mängd besök årligen, utan allt sker helt enligt ditt schema.

Alla ambassadörer får ”Språkambassadörens handbok” och en kort utbildning före det första besöket. Som en språkambassadör planerar du själv ditt besök tillsammans med läraren.

”Språkambassadörens handbok” skickas till varje person som fyller i blanketten som finns nedan. För varje utfört besök betalas ett arvode.

En språkambassadör kan vara allt från en studerande till en pensionär eller vad som helst där emellan. Hen kan vara född i Finland, men språkambassadören kan även vara en person som har flyttat till Finland.

Vad innebär ett besök?

Ett besök täcker vanligen en lektion (45 min eller 75 min). En språkambassadör kan besöka flera lektioner under en och samma dag, men vi försöker undvika massföreläsningar eftersom dialog och diskussion är besökens a och o. Besök hålls på det språk som undervisas, så på en finskalektion pratar ambassadören finska och på en svensklektion används svenska.

Utgångspunkten är att språkambassadören besöker sin egen hemkommun eller ort.

Känner du någon som skulle passa som språkambassadör? Du får gärna tipsa oss genom att kontakta projektledaren eller projektkoordinatorn.

Ifall du har frågor eller tips på någon bekant som skulle passa som språkambassadör? Då får du gärna vara i kontakt med oss.

Du kan anmäla ditt intresse för att bli språkambassadör genom att fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig. Uppgifter som du ger i denna blankett används endast för att kunna förverkliga språkambassadörerna-projektet och kommer inte att ges vidare till tredje parter.

Att du fyller i blanketten förbinder dig ännu inte till någonting, utan du kommer helt enkelt få mera information om Språkambassadörerna och vad det betyder att fungera som språkambassadör.

Välkommen med!