Kielilähettiläät vierailevat nyt myös Ruotsissa

Kielilähettiläät on ollut tänä vuonna mukana pilotoimassa vierailuja Ruotsiin yhdessä Helsingin yliopiston, Åbo Akademin ja Högskolan på Ålandin kanssa. Suunnittelutyö alkoi helmikuussa ja ensimmäiset vierailut on toteutettu nyt marraskuussa.

Kokeiluun osallistuvat kielilähettiläät ovat Ruotsista Suomeen muuttaneita opiskelijoita. Yhdeksän kielilähettilästä osallistuu kokeiluun ja he opiskelevat suomalaisissa korkeakouluissa ruotsin kielellä.

Kielilähettiläät vierailevat ruotsalaisissa lukioissa ja kertovat oman tarinansa siitä, miksi muuttivat Suomeen ja mitä kaikkea se on heille opettanut. Lähettiläät ovat ensisijaisesti vierailleet vanhoissa lukioissaan.

Vierailut ovat osa ns. ‘Norden kunskap’ -kurssia, jossa on tarkoitus kertoa muista Pohjoismaista. Opetussuunnitelman mukaan myös Suomesta tulisi kertoa oppilaille ja tähän tarpeeseen kielilähettiläsvierailu sopii mainiosti: kielilähettiläs voi oman tarinansa kautta kertoa Suomesta, suomenruotsalaisesta kulttuurista ja samalla myös mahdollisuuksista Suomessa.

Haluamme käyttää samaa mallia, mitä olemme toteuttaneet Suomessa: kielilähettiläs kertoo omista kokemuksistaan ja inspiroi oppilaita näkemään Suomen uudessa valossa. Tarve näille vierailuille on suuri, sillä Suomen tuntemus ei ole itsestään selvää Ruotsissa.

Haluamme myös antaa mahdollisimman vapaat kädet kielilähettiläille ja opettajille suunnitella ja toteuttaa vierailut, jotta ne sopivat juuri kyseisen luokan ja koulun tarpeisiin. Tällöin myös opettajat kokevat voivansa vaikuttaa vierailujen suunnitteluun ja sisältöihin.

Ensimmäiset kokemukset ovat olleet lupaavia ja oppilaat ovat olleet kiinnostuneita kielilähettiläiden tarinasta. Myös opettajat ovat olleet tyytyväisiä ensimmäisiin vierailuihin. Pilotti päättyy helmikuussa 2022 ja tavoitteena on toteuttaa noin 30 vierailua.

Kokeilun jälkeen on tarkoitus arvioida, miten vierailutoimintaa Ruotsiin voidaan kehittää edelleen. Tavoitteenamme on, että pystyisimme ensi vuonna toteuttamaan jo kymmeniä vierailuja ja että saisimme muita suomalaisia korkeakouluja mukaan.

Kokeilu on herättänyt kiinnostusta myös useissa medioissa, ja nämä ovat kirjoittaneet vierailuista etenkin Svenska dagenin yhteydessä. Tässä pari esimerkkiä:

Kielilähettiläs Marcus Syrén kannustaa nuoria opiskelemaan suomee: ”Se on aivan mahtavaa!”

Helsingin Sanomat: Ruotsin kieli on taas silta, joka yhdistää ystävät 

Yhteistyö ns. ‘Sverige satsning’ -työryhmän kanssa on ollut erittäin sujuvaa ja antoisaa. Työryhmän aktiivisiin henkilöihin ovat kuuluneet Hanna Mäkinen (ÅA), Richard Backman, Miska Siilin (HY), Emma Karlsson-Hellman (HÅ), tutkija Johan Werkelin (ÅA), tohtorikoulutettava Markus Söderman (HY) sekä Kielilähettiläistä Jaan Siitonen ja Jenna Pystynen.

Kokeilu on rahoitettu Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston avulla.

Jaa tämä uutinen

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna