Ruotsalaisuuden päivä on kaikkia varten

Jaan-Siitonen-04-valokuva-tage-rönnqvist

Svenska dagenia eli ruotsalaisuuden päivää vietetään jälleen maanantaina 6.11.2023 ja kielilähettiläille tuo päivä on tärkeä monella tapaa. Ensinnäkin Svenska veckanin aikana tulemme tekemään kymmeniä vierailuja ympäri Suomen: kielilähettilään tarina sopii hyvin ruotsalaisuuden päivän yhteyteen. Mutta päivä on tärkeä myös henkilökohtaisesti monille meidän kielilähettiläistämme: ruotsin kielestä on muodostunut vuosien saatossa rakas kieli ja se on jokapäiväisessä käytössä. Kieli koetaan itselleen arvokkaaksi ja kielilähettiläät ovat erittäin ylpeäitä nähtyään valtavasti vaivaa oppiakseen ruotsin kielen. Innostus ja motivaatio näkyvät konkreettisesti kielilähettiläiden vieraillessa kouluissa ja se tarttuu myös oppilaisiin.

Ruotsalaisuuden päivä ei siis ole ainoastaan tärkeä suomenruotsalaiselle vaan päivä voi olla merkityksellinen myös monille muille. Ruotsin kieltä ei myöskään tarvitse osata täydellisesti tai ehkä laisinkaan voidakseen juhlistaa päivää. Jokaisella on oikeus tehdä päivästään oman näköisensä ja iloita kielestä omalla tavalla.

Ruotsalaisuuden päivänä voi myös muistaa Suomen ja Ruotsin yhteyttä kansakuntina. Maat kuuluivat yhteen noin 600 vuoden ajan ja tämä ajanjakso vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämäämme yhä edelleen. Vaikka maat eivät sitten vuoden 1809 jälkeen ole kuuluneet yhteen, Suomi ja Ruotsi ovat nykyään erittäin läheisiä naapureita keskenään. Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään ja maat ovat monin tavoin sidottuja yhteen. Ruotsalaisuuden päivänä voimme siis myös juhlia tätä sidettä. 

Kielilähettiläät ovat vierailleet jo yli 1900 oppitunnilla ympäri Suomen vuodesta 2019. Vierailut ovat olleet erittäin suosittuja ja vuonna 2024 tulemme tekemään enemmän vierailuja kuin koskaan aikaisemmin. Jokainen tarina on erilainen, mutta ne inspiroivat ja puhuttelevat oppilaita.

“Motivaatio ruotsiin on ollut alhainen, mutta vierailun avulla sain uusia näkökulmia ruotsin opiskeluun.” 
– Kokkola, lukio 

 

”Oli kiva kuulla oikean ihmisen oikeita kokemuksia ulkomailla opiskelusta, sillä esittäjä oli hyvin aito ja symppis! Tuli positiivinen kuva ruotsista ja ulkomailla opiskelusta.” 
– Helsinki, lukio 

 

”Oli kivaa kuulla myös sellaisen henkilön, joka ei ole ollut alunperin päivittäisessä tekemisessä ruotsin kanssa, oppineen hyvän ruotsinkielen taidon. Vierailu inspiroi minua, koska siinä kerrottiin, millaista on opiskella ruotsinkielisessä korkeakoulussa ja millaista on päästä vaihtoon ruotsiin.” 
– Orivesi, lukio

”Vierailu oli koko ajan kiinnostava ja innostava. Oli kiva huomata, miten ruotsia voi oikeasti oppia puhumaan vaikka ei olisi suomenruotsalainen. Vierailu oli todella energinen, mielenkiintoa herättävä ja toi ihanan positiviisuuden paitsi ruotsin opiskeluun, myös koko päivään!” 
– Lappeenranta, yliopisto 

 

”Innosti omalla esimerkillä ja kertomuksella. Hyvät ja positiiviset esimerkit kannustavat opettelemaan ruotsia entisestään.”
Seinäjoki, ammattikorkeakoulu 

 

Inspiroi, koska olisi kiva osata yhtä sujuvasti ja ennenkaikkea uskaltaa puhua ruotsia ääneen.”
– Kuusamo, lukio

Kielilähettiläät toivottavat kaikille erinomaista ruotsalaisuuden päivää!

Jaan Siitonen
Toiminnanjohtaja