Ikinä ei ole liian myöhäistä oppia suomea!

Kalevalan päivää vietetään 28.2, ja sen yhteydessä haluamme tuoda esille, että teemme töitä myös suomen kielen eteen ja kuinka tärkeä asia kieli on suomalaiselle kulttuurille. Syksystä 2020 lähtien olemme vierailleet myös ruotsinkielisten koulujen suomentunneilla ja tämän yhteydessä palkkasimme vierailukoordinaattoriksi Thomas Thijssenin. Hänen tehtäviinsä kuuluivat vierailutoiminta ja sen kehittäminen. Olemme vierailleet lähes 80 suomentunnilla noin 20 ruotsinkielisen kielilähettilään voimin. 
 
Vierailujen yhteydessä olemme huomanneet alueellisten erojen olevan suuria. Suomen kieli voi Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla herättää suurta vastustusta. Oppilaat eivät kuule kieltä arjessa, ja fyysinen etäisyys kieleen voi aiheuttaa vaikeuksia oppimisessa. Samoja haasteita voi ilmetä myös Etelä-Suomessa, mutta ei välttämättä yhtä laajasti. Siksi kielilähettiläämme rakentavat vierailunsa oppilaitten suomen kielen taitojen ja kurssin teeman mukaan.  
 
Vierailuiden aikana yritämme herättää opiskelijoiden sisäisen motivaation oppia suomea. Vierailemme peruskouluissa sekä toisella asteella ruotsinkielisillä alueilla. Kertomukset ovat uskottavampia, kun sanoma suomen kielen hyödyistä tulee toiselta suomenruotsalaiselta. Yksi meidän suomenruotsalaisistamme kielilähettiläistämme on Magnus Strandberg Vöyriltä. Hän oppi suomen kielen kunnolla vasta aloitettuaan työt kokonaan suomenkielisessä yrityksessä. Hän haluaa muistuttaa kaikkia siitä, ettei ikinä ole liian myöhäistä oppia suomea! 
 
Kevään aikana pyrimme tekemään 50 vierailua ruotsinkielisissä kouluissa Suomessa. Tänä keväänä Aurora Löija toimii Thomaksen sijaisena, kun hän on vaihdossa Kanadassa.

“Kevään aikana aion tehdä töitä levittääkseni sanaa meidän suomenkielisestä vierailutoiminnastamme. Yhdessä meidän kielilähettiläittemme kanssa haluan kannustaa nuoria oppimaan molemmat kotimaiset kielet.” -Aurora Löija

Aurora Löija

Jaa tämä uutinen

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna