Kielilähettiläät aloittavat vierailut Ruotsin lukioissa

Siinä, että suomalaiset muuttavat Ruotsiin, ei ole mitään uutta, mutta ruotsalaisten muuttaminen Suomeen on nouseva trendi ja ruotsalaisten kiinnostus Suomea kohtaan onkin selvässä kasvussa. Muutokset maailmanpoliittisessa tilanteessa ovat tänä vuonna vieneet Suomea ja Ruotsia yhä lähemmäs toisiaan, ja yhteistyö maiden välillä tiivistyy kaikilla sektoreilla.

Kielilähettiläät – yhteistyössä kahdeksan suomalaisen korkeakoulun kanssa – laajentaa toimintaansa Ruotsiin. Syksystä 2022 alkaen kielilähettiläät vierailevat ruotsalaisissa lukioissa kertoen, miksi nämä päättivät muuttaa Suomeen opiskelemaan ja mitä he ovat oppineet mm. suomenruotsalaisuudesta ja opintomahdollisuuksista ruotsin kielellä.

”Ruotsalaisia usein kehutaan markkinoinnin mestareiksi ja ruotsalaisilla lukiolaisilla on huomattavasti helpompi samastua toiseen ruotsalaiseen kuin esimerkiksi koko ikänsä Suomessa asuneeseen henkilöön. Tarina on se, mikä inspiroi”, sanoo Kielilähettiläiden toiminnanjohtaja Jaan Siitonen.

Svenska kulturfondenin myöntämällä vuoden pituisella projektirahoituksella on tarkoitus palkata koordinaattori toukokuussa 2022 ja aloittaa vierailutoiminta jo syksyn aikana. Kielilähettiläät ovat eri yliopistojen ruotsalaisia opiskelijoita, jotka matkustavat Ruotsiin kertomaan mm. minkälaista ruotsia Suomessa puhutaan ja miksi Suomi on loistava mahdollisuus myös ruotsalaisille.

”Oman tarinani ja taustani avulla pystyin herättämään oppilaiden kiinnostuksen ja samastumaan heidän kysymyksiinsä vierailuni aikana. Oli erityisen mukava nähdä, miten heidän tietämyksensä ja kiinnostuksensa Suomea kohtaan kasvoivat yhden ainoan tunnin aikana. Muutama oppilas kertoi jopa harkitsevansa Suomeen hakemisesta. Vierailu oli myös minulle erityisen antoisa ja muistutti minua siitä, mitä Suomi on minulle henkilökohtaisesti antanut”, sanoo vuoden 2021 pilottiin osallistunut Marcus Syrén.

Koordinaattorin avoin haku on auki 6.4.-22.4.2022 ja hakea voi tämän linkin kautta.

Mukana olevat korkeakoulut:

Aalto-yliopisto

Hanken Svenska handelshögskolan

Helsingin yliopisto

Högskolan på Åland

Taideyliopisto

Yrkeshögskolan Arcada

Yrkeshögskolan Novia

Åbo Akademi

Jaa tämä uutinen

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna