Kielilähettiläät avaavat oven ruotsalaisille Suomessa opiskeluun ja suomen oppimiseen

Annika Jokela

Suomen tunteminen ja suomen kielen taito on ruotsalaisille tärkeämpää kuin koskaan. Asiaa edistää nyt Kielilähettiläät ry. Suomeen on perustettu 8 yliopiston verkosto, jossa opintoja voi tehdä ruotsiksi. Hanketta luotsaa pitkän linjan kieli- ja kulttuurivaihdon ammattilainen, FM, ruotsinsuomalainen Annika Jokela.

– Suomalaiset ovat suurin vähemmistö Ruotsissa. Ruotsalaiset eivät kuitenkaan tunne Suomea ja sen mahdollisuuksia kovinkaan hyvin. Keskeisintä olisi nostaa perusfaktat esille, eli että Suomi on kaksikielinen maa ja Suomessa on tarjolla ilmainen ja kansainvälisestikin laadukas korkeakoulutus. Tilausta yhteistyön tiivistämiselle opiskelun muodossa on yhä enemmän, avaa Jokela hankkeen taustoja.

Kielilähettiläiden koordinoiman hankkeen ytimessä on suomalaisten korkeakoulujen verkosto, jossa voi opiskella ruotsiksi. Opintojen aikana on mahdollista oppia myös suomea. Opiskelun jälkeen omia kokemuksia kannustetaan jakamaan eteenpäin, jotta yhä useampi ruotsalainen oppisi tuntemaan Suomen tarjoamat mahdollisuudet.

– Ruotsin ja Suomen välillä on naapurimaina vahva yhteys. Molempien kielien ja kulttuurien osaamisesta on yksilölle merkittävää hyötyä. Tämän olen saanut itse kokea. Useampi mielenkiintoinen työtilaisuus on avautunut minulle monipuolisen kieliosaamiseni kautta”, Jokela kertoo.

Pohjolan naapurimaiden välisiä verkostoja on lisättävä. Kielilähettiläät näkevät paremman suomen ja ruotsin taidon ja molemminpuolisen, molempien maiden tuntemisen hyödyttävän laajasti yhteiskuntaa.

– Olen taustaltani ruotsinsuomalainen eli vanhempani ovat Suomesta, mutta olen kasvanut ja käynyt kouluni ja pääosan jatko-opinnoistani Ruotsissa. Suomen ja Ruotsin eroavaisuudet eivät ole minusta läheskään niin suuria kuin monesti annetaan ymmärtää. Yhteistyön tiivistäminen olisi tässä mielessä paitsi luontevaa niin myös helppoa.”, Jokela summaa.

Lisätietoja:
Koordinaattori Annika Jokela, , +358 440 131 320

Jaa tämä uutinen

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna