Kielilähettiläät ovat vierailleet jo 2000 oppitunnilla – työ jatkuu

”Miksi minun pitäisi oppia ruotsia?”, on kysymys, jonka monet oppilaat esittävät ruotsinopettajilleen. Kielen osaaminen on aina hyödyllisiä, mutta onko juuri ruotsi niin tärkeää, että sen oppimiseen jaksaisi panostaa tarpeeksi? Ruotsin merkitys ei ole itsestään selvää, ja Suomessa voi pärjätä ilman ruotsin osaamista. Mutta Suomessa on monia, jotka ovat hyötyneet valtavasti ruotsin osaamisesta. Kieli on avannut yllättäviä mahdollisuuksia, joita he eivät olisi voineet kuvitella vielä koulussa ollessaan.

Tätä taustaa vasten perustettiin Kielilähettiläät -projekti huhtikuussa 2019, kun Svenska kulturfonden myönsi 250 000 euroa kielilähettilästoimintaan. Siitä lähtien suomenkieliset kielilähettiläät ovat vierailleet ruotsinopetuksessa ympäri Suomea. Koulussa he ovat jakaneet tarinansa ja pyrkineet konkretisoimaan ruotsin erilaisia hyötyjä ja ovat vastanneet kysymykseen ”miksi ruotsia kannattaa oppia?”.

Kielilähettiläät ry:n kahdestuhannes vierailu tehtiin keskiviikkona 17.1.2024 Helsingin medialukiossa, mikä tarkoittaa jo noin 50 000 oppilaan kuulleen kielilähettilään tarinan vuodesta 2019 alkaen. Vaikka jokaisen kielilähettilään tarina on erilainen, yhteistä niille kaikille on, että ruotsin hyödyt ja kielitaidon avaamat mahdollisuudet ovat tulleet ainakin osittain yllätyksenä. Yhteistä kielilähettiläille on myös se, että he ovat ylpeitä siitä, että ovat jaksaneet taistella ruotsin oppimisen kanssa.

Kielilähettiläsvierailut ovat olleet erittäin tykättyjä opettajien keskuudessa. Kerätyn palautteen perusteella peräti 97 % opettajista pitää kielilähettiläiden vierailuja hyödyllisenä tai erittäin hyödyllisenä lisänä kielenopetukseen sekä ilmoittivat halustaan saada kielilähettiläs uudelleen oppitunille. Vuonna 2022 Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL myönsi Vuoden kieliteko -palkinnon kielilähettiläille.

Kielilähettiläiden työ jatkuu, ja yhdistyksen suurimpana tavoitteena on tulla pysyväksi osaksi kieltenopetusta ja että tulevaisuudessa kaikilla opettajilla olisi mahdollisuus saada kielilähettiläs oppitunnilleen. Vuonna 2024 tavoitteena on vierailla jopa 750 oppitunnilla. 

Jaa tämä uutinen

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna