Ruotsintaito vei Rainen kunnanjohtajaksi Ahvenanmaalle

Koululainen Raine Katajamäki Espoon Matinkylässä ei todellakaan arvannut, mihin ruotsin opiskelu hänet täysin suomenkielisenä veisi. Hän on tällä hetkellä Eckerön kunnanjohtaja Ahvenanmaalla, ja ensi viikolla Ahvenanmaan teemaviikolla hän vierailee kouluissa kertomassa oppilaille ruotsin kielen opiskelun merkityksestä Kielilähettiläät ry:n kielilähettiläänä.

”Alun perin ruotsi oli minulle vain yksi oppiaine muiden joukossa. Vasta opiskelupaikka ruotsinkielisessä Länsi-Uudenmaan kansalaisopistossa avasi ruotsin kielen tärkeyden, vaikka ruotsia oli suvussa aiemminkin puhuttu”, Katajamäki muistelee.

Kansanopiston jälkeen opiskelun aloittaminen Åbo Akademissa kansainvälisen oikeuden parissa oli Rainelle jo helppoa. Siellä hänen maailmansa laajeni ainejärjestötoiminnan kautta jopa niin, että yhteiskunnallisten asioiden harrastaminen vei miehen kansanedustaja Stefan Wallinin avustajaksi eduskuntaan. Ruotsin kielen sujuva osaaminen mahdollisti myös ruotsinkielisen oikeusnotaaritutkinnon suorittamisen.

Katajamäelle ruotsin taito on tuonut lisää työtilaisuuksia ja lisännyt mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Hänen työnsä ovat olleet ruotsinkielen osaamisen kannalta myös vaativia, kuten tehtävät Turun poliisissa ja Ahvenanmaan lainopillisena neuvonantajana.

Pari vuotta jatkuneeseen tehtävään Eckerön kunnanjohtajana Katajamäki on erittäin tyytyväinen ja vaikka koronarajoitukset estivätkin monen ruotsalaisen lomailijan saapumisen kuntaan, niin Katajamäen iloksi monet kotimaan matkailijat olivat löytäneet tiensä Eckerön lomakyliin ja vierasvenesatamiin. Elämästä Ahvenanmaalla ja tänä vuonna sata vuotta täyttävästä itsehallinnosta sekä Ahvenanmaan erityisasemasta saadaan kuulla lisää Suomen kouluissa Ahvenanmaan teemaviikolla 21.-25. maaliskuuta. Ahvenanmaan itsehallinto täyttää 100 vuotta 9. kesäkuuta 2022. 

Lisätietoja: kielilähettiläs Raine Katajamäki, puh. 045 73451014 ja toiminnanjohtaja Jaan Siitonen, puh. 041 530 5531

Jaa tämä uutinen

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna