Svenska kunskaper tog Raine till Åland som kommundirektör

När Raine Katajamäki var skolelev i Mattby, Esbo, kunde han verkligen inte gissa vart studierna på svenska skulle leda honom som finskspråkig. Han är för närvarande kommundirektör i Eckerö på Åland, och nästa vecka kommer han berätta för eleverna i Otnäs gymnasium i Esbo under Ålandsveckan om vikten av att studera svenska som språkambassadör för Språkambassadörerna rf.

”Inledningsvis var svenska bara ett ämne för mig bland andra. Först när jag började studera på Västra Nylands medborgarinstitut, som är svenskspråkigt, insåg jag det svenska språkets betydelse, även om svenska hade talats i familjen tidigare”, minns Katajamäki.

Efter medborgarinstitutet var det lätt för Raine att börja studera folkrätt vid Åbo Akademi. Där utvidgades hans värld tack vare ämnesorganisationens verksamhet så att hans intresse för samhälleliga frågor ledde Raine att bli riksdagsledamot Stefan Wallins biträde i riksdagen. Hans flytande svenska gjorde det också möjligt att avlägga en svensk rättsnotarieexamen.

För Katajamäki har de svenska kunskaperna medfört flera arbetstillfällen och möjligheter till samhälleligt inflytande. Hans arbete har också varit krävande när det gäller kunskaper i det svenska språket, såsom uppdrag vid Åbos huvudpolisstation och som juridisk rådgivare på Åland.

Efter två år som kommundirektör för Eckerö är Katajamäki mycket nöjd och även om coronarestriktionerna hindrade många svenska semesterfirare från att komma in i kommunen, hade många inhemska turister hittat till Eckerös stugbyar och gästhamnar. Mer om livet på Åland och årets 100-åriga självstyrelse, samt Ålands särställning, får vi höra om i finska skolor under Ålandsveckan 21–25 mars. Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. 

Ytterligare information: språkambassadör Raine Katajamäki, tel. 045 73451014 och verksamhetsledare Jaan Siitonen, tel. 041 530 5531

Dela den här nyheten

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna