Suomessa opiskelevia ruotsalaisia värvätään Suomi-lähettiläiksi Ruotsiin

Suomi kiinnostaa ruotsalaisia viime aikojen ulkopoliittisten käänteiden ansiosta entistä enemmän. Monelle ruotsalaiselle tulee kuitenkin yllätyksenä, että Suomessa voi elää ja opiskella ruotsin kielellä – ja että täällä myös puhutaan ruotsia äidinkielenä.

Kielilähettiläät ry on aloittanut ruotsalaisten kielilähettiläiden koulutuksen lisätäkseen tietoisuutta Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista ruotsalaisten nuorten keskuudessa.

”Moni ruotsalainen ei tiedä, että Suomessa puhutaan niin paljon ruotsia ja opiskelu ruotsiksi on mahdollista useassa korkeakoulussa. Tätä viestiä me haluamme viedä eteenpäin länsinaapuriin”, sanoo Kielilähettiläät ry:n toiminnanjohtaja Jaan Siitonen.

Suomalaisia nuoria muuttaa joka vuosi Ruotsiin opiskelemaan, mutta muuttoliikettä tapahtuu myös toisinpäin. Viime vuosina Suomessa on opiskellut noin 500 ruotsalaista opiskelijaa lukuvuotta kohden.

Suomessa yllätti asuntojen tarjonta ja halpa opiskelijaruoka

Uudet kielilähettiläät ovat Suomesta innostuneita ruotsalaisia, jotka ovat muuttaneet Suomeen opintojen perässä. Monille heistä on ollut iloinen yllätys esimerkiksi se, kuinka hyvin kohtuuhintaisia asuntoja on tarjolla opiskelijoille, sillä Ruotsissa vuokra-asunnoista on monella paikkakunnalla pulaa.

”Opiskelijaravintoloiden edullinen ruoka herättää hämmästystä Suomeen saapuvissa ruotsalaisissa, sillä naapurimaassa tällaista etua opiskelijoille ei ole olemassa”, kertoo Svensk i Finland -projektin koordinaattori Annika Jokela.

Suomessa opiskelijakulttuuri on myös paikoin vahvempaa ja monipuolisempaa kuin Ruotsissa. Uudet opiskelijat kutsutaan heti mukaan tapahtumiin, mikä on auttanut ruotsalaisia opiskelijoita kotiutumaan Itämeren toiselle puolelle. Nyt heistä on tarkoitus kouluttaa suomalaisuuden lähettiläitä, jotka tekevät Suomea tunnetuksi ruotsalaisille.

Kielilähettiläät ry:n toiminnan tarkoituksena on edistää toisen kotimaisen kielen opiskelua ja käyttöä Suomessa sekä myötävaikuttaa Ruotsin ja Suomen välisten kulttuurisuhteiden tiivistymiseen. Suomenruotsi on yksi ruotsin kielen merkittävimmistä varianteista.

Toiminnan käynnistyessä kunnolla tarkoitus on muun muassa toteuttaa vierailuja ruotsalaisiin lukioihin, joissa kielilähettiläät pääsevät kertomaan ruotsin kielen oppitunneilla Suomesta kaksikielisenä maana ja opiskelustaan ja elämästään Itämeren toisella laidalla.

Ota yhteyttä 
Jaan Siitonen, toiminnanjohtaja, puh. +358 415 305 531,  
Annika Jokela, koordinaattori, puh. +358 440 131 320,

Jaa tämä uutinen

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna