
Lasse Lund
Hej! Mitt namn är Lasse Lund. Jag är en helt finskspråkig person som alltid har tyckt att svenska är ett enklare språk än engelska. Svenskan har spelat en stor roll i mitt liv sedan jag var elva år gammal.
Jag började studera svenska redan under lågstadiet i min hemstad i Björneborg. Efter nästan hela studietiden omfattande studier i svenska tog jag studentexamen i svenska i avancerad nivå vid Björneborgs Lyceum. Gymnasietiden fick mig att bli ännu mer hungrig att utveckla mig i svenska. Då valde jag att utföra min ett-åriga militärtjänst i Dragsvik i Raseborg som var ett svenskspråkigt truppförband vid Hangö udd.
I och med tiden i militären och utmaningen att vara finskspråkig i en helt svenskspråkig miljö i Dragsvik ville jag fortsätta utmana mig själv genom att studera på svenska. Att bli en jurist hade varit min dröm sedan jag var 16 år gammal. Det kändes också naturligt att söka till svenskspråkig utbildning vid Åbo Akademi och som plan B till olika juristprogram i Sverige. Mot alla odds blev jag antagen till juristprogrammet vid Örebro universitet i Sverige. Då började ett nästan sex-årigt äventyr på andra sidan av Östersjön.
I början av studietiden i Örebro bestämde jag mig för att engagera mig i studentliv trots att jag kanske var den tystaste i klassen. Jag kände mig själv väldigt osäker att tala svenska då. Efter ett tag blev ändå jag ganska bekväm med att prata svenska. Jag övertygade mig själv att det viktigaste var att våga göra mitt bästa och strunta i små misstag som jag gjorde.
Det finns mycket mer att berätta för dig men till slut vill jag säga att svenskan har tillfört mycket nytta i mitt liv i Finland – både innan och efter mina studier i Sverige. Därför vill jag ge några tips här i slutet av min berättelse:
- Våga göra misstag! Det viktigaste är att använda sig av språket både i tal och skrift.
- Ha telefonen och text i strömningstjänster på svenska. Alla små vardagliga saker på svenska hjälper att upprätthålla språkkunskaperna.
Tack för mig – och ha det fint!
Hälsningar,
Lasse
Denna språkberättelse har förverkligats tack vare bidrag från Svenska folkskolans vänner.