Hej, jag heter Juho Rasa

Juho Rasa är från Tavastkyro, Birkaland och började studera på svenskspråkiga Hanken trots att han kommer från en helt finskspråkig bakgrund, med målen att bland annat utmana sig själv och bekanta sig med den finlandssvenska kulturen.

Läs hela språkberättelsen

Hej, jag heter Kai Kulmala

Kai kommer från en helt finskspråkig familj, men nu tycker han att det svenska språket är det värdefullaste han har lärt sig i sitt liv. I grundskolan, enligt det gamla systemet, studerade han bland annat åtta år svenska, vilket senare även hjälpte honom att förstärka sina kunskaper i tyska.

Läs hela språkberättelsen

Hej, jag heter Jussi Westinen

Jussi Westinen är en forskningschef från Taipalsaari, Södra Karelen. Han kommer från en helt finskspråkig bakgrund och har studerat statsvetenskap vid Tammerfors universitet. Jussi har bland annat fungerat ett halvt år som gästforskare i Göteborg & Uppsala.

Läs hela språkberättelsen

Hej, jag heter Joonatan Penttinen

Joonatans koppling till det svenska språket har funnits hela hans liv eftersom hans moster flyttade till Stockholm för att studera drygt ett år före Joonatan och hans tvillingsyster föddes. I högstadiet kunde Joonatan inte ens tänka sig att flytta utomlands, men under andra året i gymnasiet bestämde han sig för att lära sig svenska ordentligt.

Läs hela språkberättelsen

Hej, jag heter Santeri Leinonen

Santeri Leinonen kommer från en helt finskspråkig familj. Trots att Santeri började studera det ryska språket och internationella relationer i stället för samhällsvetenskap på svenska som han först hade planerat, så stoppade det inte honom från att engagera sig i det svenskspråkiga studentlivet. Santeri tycker det känns konstigt när folk frågar honom om hans förhållande till Sverige, eftersom det svenska språket för Santeri alltid har varit en finländsk grej som öppnar dörrar till den finlandssvenska världen i Finland.

Läs hela språkberättelsen
Ilmari Käihkö

Hej, jag heter Ilmari Käihkö

Ilmari Käihkö är bland annat krigsvetare. Han åkte till Tanzania i tjugoårsåldern genom Utrikesministeriets volontärprogram och trots sina svaga svenska språkkunskaper studerade han efter hemkomsten vid Nordens äldsta universitet i Uppsala. Studierna öppnade diverse nya möjligheter.

Läs hela språkberättelsen

Hej, jag heter Lasse Lund

Lasse Lund är en finskspråkig jurist som alltid har tyckt att svenska är ett lättare språk än engelska. Hans intresse för det svenska språket tog honom till en svenskspråkig militärtjänst i Dragsvik och senare till Örebro universitetet i Sverige. ”Våga göra misstag! Det viktigaste är att använda sig av språket både i tal och skrift.”

Läs hela språkberättelsen

Hej, jag heter Maria Karjalainen

Maria är ursprungligen från Rovaniemi och från en helt finskspråkig bakgrund, men det svenska språket har blivit en del av hennes liv genom föreningsverksamhet. Marias intresse för Norden har bland annat lett till sommarjobb på Åland och utbytesstudier i Stockholm.

Läs hela språkberättelsen

Hej, jag heter Petra Pääkkönen

Petra Pääkkönen är en musikalartist från Helsingfors. Hon åkte till Linköping som utbytesstudent när hon var 18 år och efter det studerade hon i Umeå. Petra jobbar i musikaler både på finska och på svenska, och har trots sin helt finskspråkiga bakgrund lärt sig prata både rikssvenska och finlandssvenska.

Läs hela språkberättelsen

Hej, jag heter Isaac Jyväsjärvi

Isaac började lära sig svenska (B-svenska) först i högstadiet, men man kan säga att hans språklärande verkligen började när han flyttade till Sverige. Sedan dess har han börjat jobba på svenska och har även börjat använda svenska i Finland i sin vardag.

Läs hela språkberättelsen