Annika Jokela som projektledare för "Svensk i Finland"

AnnikaJokela-16x9_tegelvagg_center

I mars 2024 beviljade Svenska kulturfonden ett bidrag på 300 000 euro för projektet Svensk i Finland för åren 2024–2027. En projektledare skulle anställas på heltid och efter en öppen ansökningsprocess valdes sverigefinska Annika Jokela. Hon började officiellt sitt arbete i maj, men har de facto tidigare jobbat med projektet då Svensk i Finland sattes i gång åren 2022–2023. Annika Jokela lotsar projektet åtminstone tills 2027.

Projektet är ett samarbete mellan sju högskolor* som erbjuder studiemöjligheter på svenska i Finland. Svenskar som flyttat till Finland för att studera vid någon av dessa högskolor besöker gymnasieskolor i Sverige. Målet med besöken är att göra svenska ungdomar mer medvetna om det svenska och finlandssvenska i Finland och ländernas gemensamma historia.

* Aalto universitetet, Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors universitet, Högskolan på Åland, Konstuniversitetet, Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi

Hur känns det att komma tillbaka?
Det känns positivt, som att komma hem. Det är en fin möjlighet, men även en utmaning. Målet är 400 utförda besök i Sverige på tre år, vilket innebär att skalan har ökat och därmed även ansvaret och förväntningarna.

Vad ser du fram emot mest?
Jag ser fram emot långsiktigheten, att få bygga upp rutiner och en stabil helhet. Till skillnad från ett år hinner man fokusera på fler delar och detaljer inom projektet under en treårsperiod. Jag väntar med iver på att få följa med hur Svensk i Finland utvecklas under de kommande åren.

Hufvudstadsbladet följde med språkambassadör Jesper Franssons besök i Sundsvall i maj. Besöket sker inom ramen för ”Svensk i Finland” och under besöket tar Jesper upp möjligheterna att studera, jobba och leva på svenska i Finland. Det är flera gymnasieelever som blir överraskade av att det går att studera och skriva tentamina på svenska i Finland.

– Jag har alltid funderat på att plugga utomlands. Finland har jag inte tänkt på så jättemycket, men kanske ibland ändå, mest för att jag har släkt där, säger Blomqvist.

– Finland känns väldigt nära om man vill uppleva ett annat land och en annan kultur, men ändå inte vara så långt borta från släkt och vänner, säger Janson.

För mer information om ”Svensk i Finland”, vänligen kontakta
Annika Jokela
+358 44 0131320

Dela den här nyheten

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna