Besöksverksamheten i Sverige har börjat

I projektet “Svensk i Finland” ingår just nu ca 20 språkambassadörer, som är studenter vid en av de åtta högskolorna* i Finland där högskolestudier kan bedrivas på svenska. Språkambassadörerna åker ut till gymnasieskolor i Sverige, för att på ett personligt sätt dela med sig av sina erfarenheter om Finland som ett tvåspråkigt land och ländernas gemensamma historia. Ofta åker de ut till sitt gamla gymnasium, eller till en skola i närområdet. På så sätt kan även gymnasieeleverna enkelt relatera till berättelsen.

Vi hade den stora äran att starta besöksverksamheten högt upp i det avlånga landet. Majken Gäddnäs, som själv gått på gymnasiet i Pajala i Norrbotten, besökte tre lektioner i Lapplands gymnasium och delade med sig av sin resa från Korpilombolo till Larsmo i Österbotten och berättade om sina studier vid Åbo Akademi i Vasa.

Vi fick in väldigt många uppskattande kommentarer på Majkens besök i Pajala. Flera nämnde att de inte kände till att svenska var det andra nationella språket i Finland. Många påpekade också att de inte visste att det överhuvudtaget går att studera på svenska i Finland och dessutom vid åtta olika högskolor.

Under läsåret 2022–2023 siktar vi på att genomföra ca 130 besök i Sverige. Hör gärna av dig till koordinatorn för Svensk i Finland om du känner någon som skulle kunna vara intresserad av att beställa ett studiebesök till en gymnasieklass i Sverige.

För mer information besök vår hemsida: www.kielilahettilaat.fi/svensk-i-finland

* Aalto-universitetet, Hanken, Helsingfors universitet, Högskolan på Åland, Konstuniversitetet, Yrkeshögskolan Arcada, Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi

Dela den här nyheten

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna