Föreningens nya ordförande och nya styrelsemedlemmar 2023-2024

Liisa Talonpoika

Sommarhälsning, 

Har sedan några månader börjat som ordförande och tänkte skriva några ord om mig själv och varför jag är med i detta arbete. 

Kommer från Åbo, skolan gick jag där på finska. Men, som många andra unga människor i Åbo, började jag jobba i Stockholm under skolloven. Det var så jag lärde mig svenska. Efter gymnasiet började jag på Åbo Akademi; att det var möjligt, får jag tacka att jag kunde språket. Tog ett skottår på Samnordiska Folkhögskolan i Kungälv och fortsatte sedan på Akademin. 

Nu har jag över trettio år jobbat jag på Utrikesministeriet. I början främst med EU-frågor och nu inom säkerhetspolitiken. Mina placeringar utomlands har varit Paris, Bryssel, Haag och den sista i Stockholm. Under hela min karriär har jag haft stor nytta av svenskan. Det önskar jag alla. 

Alla mina barn har studerat eller studerar på Åbo Akademi. De är vuxna nu, så jag har tid med annat. Speciellt med Språkambassadörerna som jag anser vara en fantastisk organisation. 

Innan jag önskar er alla trevlig sommar, vill jag varmt tacka för ert intresse för oss och språkambassadörer det arbete som ni gör och att ni är med! 

Vi ses på hösten, 
Liisa

Piero Pollesello

Piero Pollesello är doktor i medicinsk biokemi från Trieste universitetet i Italien och docent i medicinsk biokemi vid Helsingfors universitet i Finland. 

Han har varit chef för kardiovaskulär läkemedelsupptäckt och farmakologi vid Orion Pharma i Finland. Piero har koordinerat den vetenskapliga kommunikationsstrategin i samarbete med ett brett nätverk av internationella kliniska experter, och blev nyligen vald till innehålls- och kommunikationsledare för alla varumärkesprodukter i Orion Pharma. 

Piero föddes i Trieste, en mångkulturell och flerspråkig gränsstad, där italienska, tyska, slovenska och kroatiska talas. På fritiden är han verksam som professionell översättare och författare. Hans förfäder kommer från olika språkgrupper och han har alltid varit intresserad av kraften av interkulturell kommunikation. Därför har han börjat som styrelseledamot i föreningen Språkambassadörerna rf våren 2023.

Anne Suontaus

Jag är lärare i svenska och tyska vid Kuninkaantien lukio i Esbo. Det bästa med mitt jobb är att få jobba med unga människor och hjälpa dem att nå sina mål. Att se framsteg i studerandenas språkkunskaper ger en fantastisk känsla. Jag har också fått vara med om att skriva en läroboksserie för gymnasiet med en grupp duktiga kollegor, vilket också har lärt mig mycket nytt och inspirerat mig i mitt jobb.

Språk – och speciellt svenska språket – har alltid legat mig varmt om hjärtat. Som styrelsemedlem i Språkambassadörerna hoppas jag kunna fungera som länk mellan föreningen och skolvärlden och på så sätt kunna ge min insats för svenskundervisningen. Jag anser att Språkambassadörerna gör viktigt arbete genom att uppmuntra eleverna och studerandena att studera språk och att använda sina språkkunskaper.

Dela den här nyheten

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna