Skolbesök för att uppmärksamma Ålands jubileum

Åland firar 100 år av självstyre den 9 juni 2022. Samexistensen mellan fastlandet och Åland är en framgångssaga som gärna får bli världskänd. Jubileumsåret till ära har skolbarn under mars månad en speciell möjlighet att höra om hur det är att lära sig svenska under Ålandsveckan. Denna möjlighet ordnas av föreningen Språkambassadörerna rf.

Språkambassadörerna kommer att vara tillgängliga för lärare i skolor under Ålandsveckan den 21–25.3.2022. Särskilt de språkambassadörer som har anknytning till Åland gör skolbesök under veckan och speciellt under Nordens dag, då språk är ett av de aktuella samtalsämnena.
Språkambassadörerna berättar sin personliga historia om hur de har lärt sig svenska och om dess fördelar och nyttor.
Det går också att lära sig ett nytt språk som vuxen. Språkambassadör Hannamari Ruohonen från Tammerfors berättar om hur hennes motivation att lära sig svenska plötsligt förändrades och om hur hon har skapat sin vardag på Åland. De underliggande språkkunskaperna underlättar senare inlärning.
Åland har en unik historia och nutid. Under Ålandsveckan ordnas besök och distanssamtal som handlar om allt från historia och självstyre till mat och kultur. Det finns uppgifter för alla utbildningsnivåer: förskoleundervisningen, grundskolor, gymnasier och yrkesskolor. Under veckan kan du även läsa de åländska tidningarna gratis.

Ålandsveckan koordineras av statsrådets kansli och beskyddare för skolveckan är undervisningsminister Li Andersson och Ålands utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd.

Ytterligare information: verksamhetsledare Jaan Siitonen, tel. +358 41 530 553

Dela den här nyheten

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna