Språkambassadörerna gjorde rekordmånga besök läsåret 2023–2024

Skolorna har nu tagit sommarlov, vilket betyder att våra språkambassadörsbesök för skolterminen är avslutade. Under höst- och vårterminen har våra språkambassadörer gjort närmare 600 språkambassadörsbesök, en rekordmängd! Det här innebär att språkambassadörernas inspirerande budskap om vikten av att lära sig språk har nått över 10 000 elever. Våra duktiga språkambassadörer har detta läsår utfört 503 besök på svenska till finskspråkiga skolor och 85 besök på finska till svenskspråkiga skolor.

Under höst- och vårterminen har vi samlat in feedback från elever, lärare och ambassadörer för att få veta vad de har tyckt om besöken. Lärarna har varit positivt inställda till besöken och omkring 96 % av dem är intresserade av att ta emot en språkambassadör igen. En lärare sammanfattade ett besök med dessa ord:

”Jag anser att besöket var mycket lyckat. Positiva upplevelser om språket och kulturen, idéer till inlärning, och mångsidiga övningar. Det ger variation i undervisningen att få besök till lektionen av någon som har positiv attityd till språket.”

Eleverna, som är den viktigaste målgruppen för Språkambassadörernas besöksverksamhet, har också varit nöjda med besöken och 75 % av eleverna har upplevt besöken som nyttiga. En elev beskrev ett besök så här:

”Besöket var inspirerande tack vare språkambassadörens personliga erfarenheter som gav konkreta bevis på vilken nytta man kan ha av att lära sig ett språk.” (översatt från finska)

Våra språkambassadörer har gjort ett viktigt arbete med att motivera, inspirera och försöka få eleverna att förstå att det är möjligt att lära sig det andra inhemska språket. Nu hoppas vi att eleverna har fått inspiration av språkambassadörernas berättelser och inser att de själva kan bli sina egna livs språkambassadörer! Om du tycker att besöksverksamheten är viktig, har du möjlighet att stöda verksamheten här.

Alla i språkambassadörsgänget önskar dig en riktigt skön sommar!

Dela den här nyheten

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna