Språkambassadörerna har inspirerat barn och unga genom 1 500 besök

Språkambassadörerna rf, som har utsetts till Årets språkgärning, har redan i över tre års tid utfört besök i ett flertal skolor, allt från grundskolor till gymnasier, och fört fram olika språkambassadörers språkberättelser. Det finns ett intresse för att lära sig det svenska språket och nu vill Språkambassadörerna rf också inspirera svenskar att bekanta sig med Finland.

Språkambassadören Isaac Jyväsjärvi får äran att utföra det 1 500:e besöket i yrkesskolan Keuda i Kerava. Denna milstolpe firas fredagen den andra december.

“Vi började vår verksamhet tre år sedan med fyra språkambassadörer och nu har vi 160 språkambassadörer i vårt nätverk som med sitt engagemang har fått till stånd denna milstolpe.”, säger Språkambassadörerna rf:s verksamhetsledare Jaan Siitonen.

Många känner till Språkambassadörernas besöksverksamhet och i november blev föreningen utsedd till Årets språkgärning av Språklärarförbundet i Finland SUKOL rf. Motiveringen löd så här: “Språkambassadörerna motiverar unga till språkstudier och att de talar för en mångsidig språkkunskap”.

Jyväsjärvi lärde sig svenska i Göteborg när han började studera medicin där.

“Man ska inte vara för rädd att använda språket och misstag hör till i början, men man behöver inte ta dem alltför allvarligt.”, uppmanar Jyväsjärvi de som kämpar med språkinlärning.

Han har själv erfarenhet av att göra misstag då han i Sverige skulle be om en påse vid butikskassan och istället bad om en puss.

“Jag funderade på hur man säger ‘pussi’ på svenska och kom till slutsatsen att om ‘tomaatti’ är tomat och ‘banaani’ är banan, så måste ‘pussi’ vara puss. Jag sade sedan vid kassan ‘och en puss tack‘, och fick en road min till svar. Jag hade ju av misstag bett om en puss istället för en påse”, minns Jyväsjärvi och skrattar.

Man kan beställa ett avgiftsfritt besök via Språkambassadörernas hemsida. För tillfället planeras vårens besök.

Den här hösten har Språkambassadörerna utvidgat sin verksamhet genom att starta besöksverksamhet i Sverige. Projektet går ut på att svenska språkambassadörer som har studerat i Finland gör besök i Sverige och berättar om hur det är att leva och studera i Finland.

Finland är inte så känt i Sverige som man kanske skulle förvänta sig, så projektet har fått mycket uppmärksamhet i vårt grannland. Till och med det, att svenska är det andra nationalspråket i Finland, har varit en stor överraskning för många svenskar.

Vad står på agendan för Språkambassadörerna härnäst?

“Vi vill uppmuntra alla att lära sig det andra nationalspråket, inte endast unga. Det här året har tydligt visat att den nordiska gemenskapen är en viktig resurs för oss finländare och att mångspråkighet bara är till nytta vid förstärkandet av olika relationer.”, säger Siitonen.

Dela den här nyheten

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna