Kielilähettiläiden vuosi 2022 pähkinäkuoressa

Vuosi 2022 tuonut mukanaan paljon muutoksia ja maailmantilanne on oleellisesti erilainen kuin vuosi sitten. Myllerrykset ovat näkyneet myös Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Maailmantapahtumat ovat vaikuttaneet myös kielilähettiläiden toimintaan, kun tarve yhä syvenevälle yhteistyölle Pohjoismaiden välillä on kasvanut.

Erityisesti ’Svensk i Finland’ -projekti on saanut loistavan alun ja mistä koko suomalainen yhteiskunta hyötyy. Mitä enemmän ruotsalaisia tietävät meistä ja haluavat oppia lisää Suomesta, vaikuttaa se myös positiivisesti turvallisuuteemme ja asemaamme pohjoismaana.

Vierailutoiminta

2022 on ollut menestyksellinen vuosi Kielilähettiläille ja olemme tehneet yhteensä noin 400 vierailua Suomessa ja Ruotsissa. 91 prosenttia opettajista ovat olleet erittäin tyytyväisiä kielilähettiläisiimme ja jopa 97 prosenttia haluaa kielilähettilään uudelleen vierailulle.

Tapahtumat & uusi Instagram-tili

Kielilähettiläät Ruut Vuoriluoto, Raine Katajamäki, Tiina Fjellander, Hannamari Ruohonen ja Minttu Vainio.

Olemme myös järjestäneet tai olleet mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia. Olimme mukana Ahvenanmaa-viikolla, joka järjestettiin juhlistamaan Ahvenanmaan 100-vuotista itsemääräämisoikeutta. Kielilähettiläämme Tiina, Minttu, Ruut, Raine ja Hannamari, jotka ovat asuneet tai asuvat Ahvenanmaalla, tekivät vierailuja Ahvenanmaa-viikolla ympäri Suomen.

Yhdistyksen 10-vuotisjuhla. Kuva: Karl Vilhjálmsson

7.4.2022 järjestimme yhdistyksen 10-vuotisjuhlan Helsingissä ja vuosijuhlan iloiseen tunnelmaan osallistui lähes 80 ihmistä! Huhtikuussa olimme myös mukana järjestämässä ”Utlandsstudier och arbete i Finland och Sverige” -webinaarin Nätverket Svenska nu:n kanssa.

Ruotsin suurlähettiläs Nicola Clase. Kuva: Jessica Lillbåsk

31. toukokuuta oli aika yhdistyksen vuosikokoukselle Helsingissä. Puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Juhani Turunen ja hallituksen jäseniksi valittiin uudelleen ruotsinopettaja Katri Björkvall, opiskelija Tea Pasanen, kielitutkija Eeva-Liisa Nyqvist ja hallitusammattilainen Yrjö Salomaa. Osastopäällikkö Antti Yliselä valittiin uutena hallituksen jäsenenä. Vuosikokouksen jälkeen meillä oli kunnia kuunnella suurlähettilä Liisa Talonpoikaa, ja hän kertoi Suomeen kohdistuvasta hybdridivaikuttamisesta. Talonpoika toimii myös kielilähettiläänä.

Kielilähettiläiden Instagram-tili @sprakambassadorerna uudistui kesällä ja nyt voit seurata kielilähettiläiden arkea ja millä tavalla nämä elävät iskulauseen ’Olen oman elämäni kielilähettiläs’ mukaan.

'Svenskaa ja finskaa Seinäjoella' -seminaarin järjestäjät. Kuva: Annika Jokela

Kielilähettiläät järjesti ’Svenskaa ja finskaa Seinäjoella’ 31. lokakuuta. Päivän aikana järjestettiin ohjelmaa kansalliskielten merkityksestä ja tuomista mahdollisuuksista sekä niiden opettamisesta Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Muut järjestäjät olivat: Svenska nu, Pohjola-Norden, Svenska föreningen i Östermyra, Seinäjoen kaupunki sekä Kuntaliitto.

Anders Adlercreutz
Jan Erola
Elina Sjölinder
Ilmari Käihkö

Järjestimme jäsentapaamisen 1. marraskuuta. Saimme kuunnella mielenkiintoisia ja ajankohtaisia puheenvuoroja kansanedustajalta Anders Adlercreutz, moniosaajalta Jan Erola, viestintäasiantuntijalta (Nordic Energy Research) Elina Sjölinder ja sotatieteiden dosentilta Ilmari Käihkö.

Uusia projekteja

Tänä vuonna olemme myös Suomen instituutin kanssa pilotoineet kielikahvilatoimintaa. Ensimmäinen kielikahvila järjestettiin 28. syyskuuta. Kahvilat pidetään etänä joka keskiviikko ja antavat Suomen instituutin kurssiosallistujille mahdollisuuden harjoitella suomen kieltä. Syksyn aikana järjestettiin kymmenen kielikahvilaa (viimeinen 30.11.) ja toivomuksemme on, että yhteistyö ja toiminta jatkuu keväälläkin. Tämä kielikahvila pilotti mahdollistaa Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

Kielilähettiläät ry:n vetämä hanke Svensk i Finland käynnistyi toukokuussa 2022 ja se toteutetaan yhteistyössä kahdeksan korkeakoulun kanssa: Aalto-yliopisto, Hanken, Helsingin yliopisto, Högskolan på Åland, Taideyliopisto, ammattikorkeakoulu Arcada, ammattikorkeakoulu Novia ja Åbo Akademi.

Ruotsin suurlähettiläs Nicola Clase, yliopiston edustajat ja 18 ruotsalaista opiskelijaa Ruotsin suurlähetystössä Helsingissä. Kuva: Jessica Lillbåsk

23.9. kaikki yliopiston edustajat ja 18 ruotsalaista opiskelijaa tapasivat Ruotsin suurlähetystössä Helsingissä ja viettivät päivän yhdessä. Koulutuksen aikana opiskelijat oppivat, mitä tarkoittaa olla kielilähettiläs. Myös Ruotsin suurlähettiläs Nicola Clase osallistui tapahtumaan ja tapasi opiskelijoita.

Ruotsalaiset opiskelijat vierailevat syys- ja kevätlukukaudella lukioissa ympäri Ruotsia kertoakseen oman henkilökohtaisen tarinan, miksi he muuttivat Suomeen ja kokemuksistaan naapurimaasta.  Hanke on saanut erittäin hyvän vastaanoton sekä opettajilta että oppilailta. Tämän lisäksi se näkynyt laajasti eri tiedotusvälineissä. Tavoitteena on toteuttaa 130 kouluvierailua Ruotsissa toukokuuhun 2023 mennessä.

Sillanrakentaja-palkinto

Jaan Siitonen. Kuva: Tage Rönnqvist

Kielilähettiläät ry:n toiminnanjohtaja Jaan Siitonen voitti Svenska folkskolans vänner ry:n Sillanrakentaja-palkinnon, ”arvokkaasta työpanoksestaan, joka on edistänyt myönteistä suhtautumista ruotsin kieleen Suomessa”.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kehitysohjelma

Toinen mainittava asia on, että Kielilähettiläät mainitaan Opetus- ja kulttuuriministeriön kehitysohjelmassa esimerkkinä kolmannen sektorin toimijasta, joka edistää toisen kotimaisen kielen opetuksen vahvistamista.

Vuoden kieliteko 2022

Näiden lisäksi meillä on kunnia kertoa, että Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL on myöntänyt Vuoden kieliteko 2022 -palkinnon Kielilähettiläät ry:lle! Palkintoperusteena on, että Kielilähettiläät motivoivat nuoria kielenopiskeluun ja puhuvat monipuolisen kielitaidon puolesta. Valinnalla halutaan myös korostaa toisen kotimaisen kielen merkitystä.

Jaa tämä uutinen

#Kielilähettiläät #Språkambassadörerna