Välkommen till språkambassadörernas infosida! Här hittar du allt du behöver veta inför dina besök. För information om arvoden och ersättningar, klicka på länken i menyn längst upp. Har du frågor om besök? Kontakta besökskoordinator Lina Grönvik. För frågor om arvoden och ersättningar, vänligen kontakta Anna Voutilainen. Våra kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Förbered dig i god tid inför ditt besök. I handböckerna ovan finner du värdefulla tips och stöd. Vi rekommenderar att du använder våra PowerPoint-mallar när du skapar din besökspresentation. Innan ditt besök, får du gärna dela din språkberättelse till läraren, så att läraren kan dela den som en förhandsuppgift till eleverna. Detta ger eleverna möjlighet att läsa om dig i förväg och förbereda frågor. Här nedan hittar du instruktioner och en mall för språkberättelsen, tillsammans med våra presentationsmallar.

Om du som språkambassadör vill få större synlighet och en möjlighet att lärare önskar språkambassadörbesök av just dig får du gärna dela din språkberättelse på vår hemsida. Du hittar vidare instruktioner här nedan.

Handbok för fysiska besök

Handbok för distansbesök

Handbok för ”Träffa en finne som studerar i Sverige” 

Handbok för lågstadiebesök

Den här bottnen är menad för både fysiska besök och distansbesök i både finska och svenska läroinrättningar. Du kan också använda den när du gör ett besök för projektet ’Träffa en finne som studerar i Sverige”.

Ladda ner bottnen 

Den här bottnen är menad för både fysiska besök och distansbesök i lågstadieskolor.

Ladda ner bottnen här

Här hittar du ett exempel på en besökspresentation. Vi ger dig frihet att utforma din presentation som du vill men vet att det kan vara bra att få några tips och tricks. Du hittar mera tips i besökshandboken. 

Ladda ner bottnen här

Det är vanligt att lärarna vill förbereda eleverna inför besöket med en förhandsuppgift. Du får således gärna skriva en språkberättelse som du kan skicka till läraren. Du får gärna använda följande mall.

Ladda ner bottnen här

Brevet som du skriver till eleverna kan också användas till din språkberättelse på hemsidan. Om du vill att ditt brev till eleverna och informationen om dig syns på vår hemsida under ”Våra språkambassadörer” kan du meddela om ditt intresse till besökskoordinatorn (). 

Ladda ner bottnen här

Vill du aktivera eleverna under ditt besök? Då är Kahoot ett av flera metoder att göra det på. Kahoot är ett verktyg där du kan skapa en digital frågesport som eleverna enkelt kan delta i från sina datorer och telefoner.

Föreningen har en Kahoot-licens som du kan få tillgång inför ditt besök. För att få tillgång till Kahoot inför ditt besök behöver du ta kontakt med Lina () minst 5 arbetssdagar före ditt besök.

Eftersom föreningen bara har två licenser att dela ut tar vi bort dina inloggningsuppgifter efter ditt besök. Om du vill få tillgång till Kahoot igen måste du således meddela Lina om du vill få tillgång till Kahoot till ditt nästa besök.

Vill du ta över Språkambassadörernas Instagramkonto?

Ta över vårt Instagram-konto under en vecka och ge våra följare en mer personlig upplevelse av att våga använda det andra nationalspråket genom att låta andra se hur du använder språket i din vardag. Du får ett arvode på 40 € för takeovern.

Ta kontakt med vår kommunikatör Jolanda Riissanen ().

Ps. dela gärna med dig av ditt språkambassadörbesök på dina sociala medier

Använd hashtaggarna #Språkambassadörerna #Kielilähettiläät och tagga @sprakambassadorerna. Du kan även uppmana läraren att dela med sig om besöket på skolans sociala medier.

Frågor? Vi hjälper dig gärna.

Lina Grönvik
Frågor som berör besök
+358 44 976 6810

Anna Voutilainen
Frågor som berör arvode och ersättningar
+358 45 1243521

Vårt mål är att väcka folks motivation och få dem att inse vilka nyttor språkkunskaper medför.

Meeting Park OASIS
Östersjögatan 14
00180 Helsingfors
ingång via Selkämerenkuja
3:e våningen

Vår verksamhet möjliggörs av:

© Språkambassadörerna rf 2024